A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A garati váladékcsorgás okai

2010.05.12. | drHorváthTamás | 9 komment

Címkék: orr allergia orrcsepp reflux orrcsepp függőség orrsövény arcüreg melléküregek orrpolip orrgarat melléküreggyulladás idült

A garati váladékcsorgás az a jelenség, mikor a beteg azt érzi, hogy valami folyamatosan vagy visszatérően csorog hátra az orrgaratból lefelé a torkába. Ezt az érzést az orrban, orrgaratban termelődő, kóros mennyiségű váladék okozza. Fontos kiemelni, hogy kóros mennyiségű a váladék. Hiszen az egészséges orrnyálkahártya által termelt, normális mennyiségű orrváladék is hátrafelé távozik az orrból, még ha ez nem is egy kifejezetten gusztusos dolog. Csak szerencsére nem vesszük észre.

A fokozott mértékű váladéktermelődés hátterében legtöbbször gyulladásos állapot áll,ami a nyáktermelő mirigyek túlműködéséhez vezet. A gyulladásnak több oka lehet, például egy akut fertőzés (pl. nátha), allergiás reakció (pl. szénanátha), vagy krónikus irritáció is (pl. reflux).

Leggyakrabban a következő okok vezethetnek garati váladékcsorgáshoz:

- akut orrnyálkahártya- vagy felső légúti fertőzés (pl. nátha, arcüreg gyulladás)
- krónikus orrmelléküreg gyulladás
- allergiás nátha
- nem allergiás krónikus orrnyálkahártya gyulladás (NAR: Non Allergic Rhinitis)
- orrpolipózis
- orrcsepp függőség
- reflux
- orrsövény ferdülés


Mivel sokféle betegség okoz garati váladékcsorgást, ezért sokszor nem elég csak simán az orrba nézni, sőt, orrendoszkópia szinte mindig szükséges. De szükség lehet allergiavizsgálatra, vagy akár reflux irányba is elindulni. Egyébként a beteg alapos kikérdezése is már valószínűsítheti a kiváltó okot.
 

süti beállítások módosítása