A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ne gondoljunk allergiára, ha...

2010.08.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr allergia nyirokcsomó köhögés orrdugulás fertőzéses betegségek orrsövény arcüreg melléküregek orrpolip melléküreggyulladás akut

Manapság a népesség 5-20%-a szenved az allergiás náthától, lassan szinte mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki szénanáthás, és a média is tele van allergiaellenes gyógyszerek reklámjával. Sokan pont azért jönnek fül- orr- gégészeti vizsgálatra, mert a panaszaik alapján félnek attól, hogy náluk is most kezdődik ez a betegség. Pedig ez az esetek nagy többségében szerencsére nem így van, csak a tünetek értékelése a betegek részéről nem helyes. Ezért gondoltam leírok pár olyan tipikusnak mondható esetet, amikor a betegek allergiára gyanakodtak, de még a tényleges eszközös vizsgálat előtt, már a panaszok jellege alapján sem volt valószínűsített, hogy allergiás nátha lenne a háttérben. Vagy legalábbis nem az volt a panaszok elsődleges oka.

"Kapart, majd a fájt a torkom, és pár nappal később kezdődött ez a tüsszögés és vizes orrfolyás."
A tüsszögés és a vizes orrfolyás abszolút jogos, mint allergiás tünet, de az azt megelőző torokpanaszok miatt szinte biztos, hogy itt egy vírusfertőzésről van szó.

"Folyik az orrom, ég a szemem, fáj az arcom, hőemelkedésem van."
Az orrfolyás és a szempanaszok beleférnek a szénanáthába. Viszont itt az arcfájdalom és a hőemelkedés lóg ki a sorból. Az arcfájdalom arcüreggyulladásra utal, és hőemelkedés-láz sincs allergiás náthánál.

"Főleg reggelente kapar a torkom és köhögök."
Létezik olyan, hogy az allergia csak köhögés formájában jelentkezik, de ha ez döntően reggel van, és nincs más allergiás tünet, akkor sokkal inkább reflux állhat a háttérben.

"Tüsszögök, folyik az orrom, és a váladék sűrű, sárgászöld."
A sűrű, főleg a színes orrváladék egyáltalán nem jellemző szénanáthára. Itt is fertőzés a probléma forrása, ráadásul baktérium okozta fertőzésről van szó.

"Tüsszögök, folyik az orrom, és a nyakam is megduzzadt."
Lehet, hogy allergiás náthája is van a betegnek, de nyaki nyirokcsomó duzzanatot nem okoz allergiás nátha, tehát valami mást is kell keresni.

"Állandóan dugul az orrom."
Ez annyiban kakukktojás, hogy simán lehet allergia is, de még egy csomó minden már okozhat orrdugulást, pl. nem allergiás krónikus nátha, orrsövényferdülés, orrpolip, vagy idült melléküreggyulladás is.

süti beállítások módosítása