A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Podcast adás a fej-nyak rákszűrésről

2023.11.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: podcast onkológia gégerák szájüregi rák garatrák

Eddig nem írtam arról itt a blogon, hogy létezik a Magyar Fül- Orr- Gége és Fej- Nyaksebész Orvosok Egyesületének (MFOE) is egy podcast csatornája, mert ez elsősorban a kollégáknak, és nem annyira a nyilvánosságnak szánt felület, nagyon szakmai. Most viszont egy nagyon fontos témában vettünk fel egy podcast adást, konkrétan a fej-nyak rákszűrésről laikusoknak is érthető formában, és jó lenne, ha ez a dolog nagyobb nyilvánosságot kapna.

Ugyanis a fej-nyaki rosszindulatú daganatok,  a szájüregi-, a garat, a gége-, és az algarati rák lassan leelőz számos, jobban ismert daganatfajtát, gyakoribb, illetve "halálosabb", mint a melanoma vagy a méhnyakrák. Ráadásul Magyarország sajnos dobogós helyezett a világranglistán, az előfordulásban, és a halálozásban is. Persze van a klasszikus rizikócsoport, a dohányzók, alkoholfogyasztók, de sajnos a HPV miatt ma már senki sincs garantált biztonságban. Viszont ezekhez a betegségekhez képest a fej-nyak rákszűrés sokkal lassabban indult be, de legalább most már létezik. Mit is jelent a fej-nyak rákszűrés, mennyire hatékony, ezen a vonalon hazánkban mi a helyzet? Ezekre ad választ dr. Dános Kornél, a Semmelweis Egyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, fej-nyaki onkológusa, a hazai fej-nyak rákszűrés élharcosa. Az adásban szó esik egy friss, az eddigi nemzetközi fej-nyak rákszűrések eredményeit összegző cikkről (Methods, Detection Rates, and Survival Outcomes of Screening for Head and Neck Cancers), ami alátámasztja a szűrés hatékonyságát a rizikócsoportban.

Az adás itt hallgatható meg:

spotify_2.jpg

Remélem minél több helyre eljut az üzenet!

süti beállítások módosítása