A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti híradó #11

2024.03.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: híradó fogászat onkológia gombás fertőzés hpv d vitamin mandulaműtét bppv parotisműtét koblátor chatgpt invazív gombás sinusitis dentalis sinusitis

00_tv_icon.png

 

Eredetileg akartam egy év végi, téli fül- orr- gégészeti híradót, de azt akkor elfújta a sok munka, utána el is felejtettem, de most eszembe jutott :). Úgyhogy most lett egy tavaszi. Kicsit változtattam a megjelenítésen, most minden szerintem értékesnek vélt cikket egy egész mondattal kommentálom, majd meglátjuk, hogy ez jobb lesz-e így. Muszáj azt is leírni főleg az idetévedő betegeknek, hogy ezek klasszikus clickbait, csalogató szövegek, az orvostudományban nem lehet 1-1 mondatból eligazodni. A kollégák értik, miért fontos, amit kirakok ide, legalábbis remélem. Zárójel bezárva. Íme a termés:

Egy százalék alatt van az esélye annak, hogy a torokban jelentkező gombócérzés, mint egyedüli panasz hátterében rosszindulatú daganat álljon:
The Development of Head and Neck Cancer in Patients with the Isolated Complaint of Globus Pharyngeus

A posztoperatív vérzés rizikó és fájdalom szempontjából az intracapsularis koblátoros mandulaműtét tűnik a legjobb módszernek:
Postoperative Morbidity of Different Tonsillectomy Techniques: A Systematic Review and Network Meta-Analysis

Egy open access systematic review az ismeretlen primer tumor radiológiai kivizsgálásához ajánlásokkal:
The radiological unknown primary of the head and neck: Recommendations for imaging strategies based on a systematic review

Az akut invazív gombás sinusitis életveszélyes betegség, 39%-os túlélési rátát találtak most. A komorbiditások, a tünetek, és a neutropenia alapján lehet stratifikálni a betegeket:
Prognostic Factors for Survival Using a Clinical Severity Staging System Among Patients With Acute Invasive Fungal Sinusitis

A HPV pozitív oropharyngealis rákkal küzdő betegek a negatívokhoz képest általában intenzívebb szexuális életet élnek:
Sexual history of patients with human papillomavirus positive and negative oropharyngeal cancer: A systematic review and meta-analysis

Kettősvak RCT-ben igazolták, hogy a D vitamin pótlása csökenti a BPPV visszatérésnek esélyét:
Vitamin D supplementation in preventing the recurrence of benign paroxysmal positional vertigo

A narrow band imaging a konvencionális mikroszkóphoz képest jobban kimutatja a field cancerisation-t (ha nem tud mi a field cancerisation, régebben írtam róla itt a blogon):
Narrow band imaging reveals field cancerisation undetected by conventional white light: Optical diagnosis versus histopathology

A dentális sinusitis műtéti megoldása akár lehet egy lépésben fül- orr- gégészeti és fogászati is:
One-stage combined ENT and dental surgical treatment of odontogenic sinusitis: a prospective study

A nyálmirigyek adenoid cysticus carcinomáinak posztoperatív besugárzása javítja a lokális kontrolt, de a túlélést nem igazán javítja: 
Post-operative radiotherapy in adenoid cystic carcinoma of salivary glands versus surgery alone: what is the evidence about survival and local control? A systematic review and meta-analysis

A hagyományos staging rendszerek nem jól használhatók az orr vestibulum carcinomák prognosztikájára, de az életkor és a perineuralis terjedés talán mégis prognosztikus:
Squamous Cell Carcinoma of the Nasal Vestibule: A Multi-Centric Observational Cohort Study

A partialis superficialis parotidectomia ugyanolyan hatékony, mint a hagyományos superficialis parotidectomia, miközben kisebb a szövődményráta:
Evaluation of the effectiveness of superficial parotidectomy and partial superficial parotidectomy for benign parotid tumours: a meta-analysis

A ChatGPT egész jól megválaszolja a fül- orr- gégészeti kérdéseket, bár a betegek nem bíznak benne:
Can ChatGPT help patients answer their otolaryngology questions?

A posterior nasal nerve radiofrekvenciás neurolízise hosszú távon szignifikánsan javítja a garati váladékcsorgást és köhögést krónikus rhinitisben:
Two-Year Outcomes After Radiofrequency Neurolysis of Posterior Nasal Nerve in Chronic Rhinitis

A cím mindent elmond: Az OSAS betegek esetében az első ellátóval való találkozás alapjaiban határozza meg a CPAP toleranciát:
The firstly visited department affects the acceptance of CPAP in patients with obstructive sleep apnea: a cohort study

A tradícionális fej-nyaki (nyitott) sebkezeléshez képest a vákuum-asszisztált terápia hatékonyabb:
The efficacy of negative-pressure wound therapy for head and neck wounds: A systematic review and update

Egy a citológgiára épített általános klasszifikációs összefoglaló az orr mucosalis betegségeiről:
General classification of rhinopaties: the need for standardization according to etiology and nasal cytology

Jó szemezgetést!

süti beállítások módosítása